photo01
photo02
photo03
photo04
photo05
photo06
photo07
photo08
photo09
photo10
photo11
photo12
photo13
photo14
photo15
photo16
photo18
photo18
photo19
photo20
photo21

此花の平屋 | House in Konohana


今回の要望では、大きな敷地に3台分の貸駐車場にしてもいい場所を確保し、 どのようにその貸駐車場と家の領域を分けていくのか、ということが大枠の検討項目でありました。

大きな敷地に家を配置する場合、隣地や道路側と自分の敷地を分けるための塀が、街並みには多く存在します。

大阪下町の街並みにおいて、塀というものが街並みにおいて魅力的に感じれないものだろうか、ということを考えました。

完全に塀によって領域を遮断するのではなく、どこか柔らかく感じ、 人を導き入れて、適度に分ける魅力的な塀を考え、円弧のコンクリート塀を提案しました。

コンクリートの円弧の一部は、玄関とともに人と一緒に家の中に入る。塀が家に入ると間仕切りと呼ばれるものに名前を変える。

塀が、人の動線を分け隔てるのではなく、人の動線と視線とともに生活するイメージを考えました。



此花の平屋

用途:専用住宅
家族構成:夫婦+子供2人
場所:大阪府大阪市此花区
敷地面積:247.74㎡(74.9坪)
建築面積:91.86㎡(27.8坪)
延床面積:84.22㎡(25.5坪)
写真撮影:矢野紀行




Blog | 「大阪:此花の家2」カテゴリの記事一覧

Although this residence in Osaka’s old town district sits on a relatively large lot, the clients wanted to reserve part of the property for a three-space public parking lot they hope to operate there in the future. Appropriately dividing this “public” zone from the “private” zone of the home was a central theme of the project. Devising a way to separate the “outer” zone of the road and neighboring properties from the “inner” zone of the lot itself is also a perennial theme in projects like this that are situated on relatively large properties.

Typically, walls are used to divide zones, and this part of Osaka is full of such walls separating public from private and outer from inner. We are always interested in how to make these walls that form such an integral part of the streetscape more appealing. Rather than strictly segregating various zones, we wanted to create a soft, attractive boundary line that segmented them, sometimes blocking lines of sight and sometimes inviting people in.

Our solution was to divide the property into quarters using two arced concrete walls. We defined the four resulting zones in descending order of privacy as “outer public,” “outer private,” “inner public,” and “inner private.” The outer public zone contains the parking lot; the outer private zone contains a parking space for the residents and the approach; the inner public zone contains the entryway, Japanese-style room for entertaining guests, WC, and other more peripheral spaces; and the inner private zone contains the open living-dining-kitchen area and courtyard where the family spend most of their time.

The design of the two arced walls gently links the outer private and inner public spaces, drawing the residents inside. On the other hand, the two walls block views into the home from the street, maintaining complete privacy where it is desired while allowing a glimpse of the entryway and Japanese-style room from the approach. One of the walls extends inside the residence, becoming an interior dividing wall. The walls thus do not segregate public, private, outer, and inner zones, but instead guide the movement of people through the space, alternately block and invite lines of sight, and exist as an integrated component of daily life.



House in Konohana

Use:residence
Family:Husband ,Wife and 2 children
Location:Konohana, Osaka city, Osaka Pref., Japan
Site Area:247.74 sqmt
Building Area:91.86 sqmt
Total Floor Area:84.22 sqmt
Photographer : Toshiyuki Yano


此花の平屋 | House in Konohana


今回の要望では、大きな敷地に3台分の貸駐車場にしてもいい場所を確保し、 どのようにその貸駐車場と家の領域を分けていくのか、ということが大枠の検討項目でありました。

大きな敷地に家を配置する場合、隣地や道路側と自分の敷地を分けるための塀が、街並みには多く存在します。

大阪下町の街並みにおいて、塀というものが街並みにおいて魅力的に感じれないものだろうか、ということを考えました。

完全に塀によって領域を遮断するのではなく、どこか柔らかく感じ、 人を導き入れて、適度に分ける魅力的な塀を考え、円弧のコンクリート塀を提案しました。

コンクリートの円弧の一部は、玄関とともに人と一緒に家の中に入る。塀が家に入ると間仕切りと呼ばれるものに名前を変える。

塀が、人の動線を分け隔てるのではなく、人の動線と視線とともに生活するイメージを考えました。



此花の平屋

用途:専用住宅
家族構成:夫婦+子供2人
場所:大阪府大阪市此花区
敷地面積:247.74㎡(74.9坪)
建築面積:91.86㎡(27.8坪)
延床面積:84.22㎡(25.5坪)
写真撮影:矢野紀行




Blog | 「大阪:此花の家2」カテゴリの記事一覧

Although this residence in Osaka’s old town district sits on a relatively large lot, the clients wanted to reserve part of the property for a three-space public parking lot they hope to operate there in the future. Appropriately dividing this “public” zone from the “private” zone of the home was a central theme of the project. Devising a way to separate the “outer” zone of the road and neighboring properties from the “inner” zone of the lot itself is also a perennial theme in projects like this that are situated on relatively large properties.

Typically, walls are used to divide zones, and this part of Osaka is full of such walls separating public from private and outer from inner. We are always interested in how to make these walls that form such an integral part of the streetscape more appealing. Rather than strictly segregating various zones, we wanted to create a soft, attractive boundary line that segmented them, sometimes blocking lines of sight and sometimes inviting people in.

Our solution was to divide the property into quarters using two arced concrete walls. We defined the four resulting zones in descending order of privacy as “outer public,” “outer private,” “inner public,” and “inner private.” The outer public zone contains the parking lot; the outer private zone contains a parking space for the residents and the approach; the inner public zone contains the entryway, Japanese-style room for entertaining guests, WC, and other more peripheral spaces; and the inner private zone contains the open living-dining-kitchen area and courtyard where the family spend most of their time.

The design of the two arced walls gently links the outer private and inner public spaces, drawing the residents inside. On the other hand, the two walls block views into the home from the street, maintaining complete privacy where it is desired while allowing a glimpse of the entryway and Japanese-style room from the approach. One of the walls extends inside the residence, becoming an interior dividing wall. The walls thus do not segregate public, private, outer, and inner zones, but instead guide the movement of people through the space, alternately block and invite lines of sight, and exist as an integrated component of daily life.



House in Konohana

Use:residence
Family:Husband ,Wife and 2 children
Location:Konohana, Osaka city, Osaka Pref., Japan
Site Area:247.74 sqmt
Building Area:91.86 sqmt
Total Floor Area:84.22 sqmt
Photographer : Toshiyuki Yano