photo00
photo01
photo02
photo03
photo04
photo05
photo00
photo08
photo09
photo10
photo11
photo12
photo13
photo14
photo19
photo18
photo16
photo17
photo15
photo20

神戸北の平屋 | House in Kobe North


神戸の北部に位置するこの建築は、ご夫婦だけの棲み処として依頼されました。

様々な部分に空間をみつけ、 思い思いの過ごし方ができる住宅をと希望されたため、
あえて空間を箱型に区切るのではなく、 乱立するRCの壁とガラスの仕切りで視線、空気、人の動きを制御することで 空間を分節する、という形にしました。

建物を構成するものは4種類。

空間を分節するコンクリートの壁とガラス、
2本の受け梁と12本の大梁で支えられた木造の大屋根、
そしてその大屋根を壁の上で浮かすための無垢スチールの小さな柱。

単純なエレメントで空間を構成することで、 一つ一つの材の質感が露わになり、 抽象度は高くとも、質感の豊かな空間を演出します。




神戸北の平屋

用途:専用住宅
家族構成:夫婦
場所:兵庫県
敷地面積:446.13㎡(134.95坪)
建築面積:171.46㎡(51.87坪)
延床面積:143.48㎡(43.40坪)
写真撮影:平桂弥(studioREM)





Blog | 「兵庫:神戸市北区の家」カテゴリの記事一覧

The client requested a combination of large, open spaces and small, cozier spaces for relaxing, delineated by elevation differences or niches. Because the client’s wife is disabled and uses an electric wheelchair, it was also essential to design a porous layout which enabled the residents to sense one another’s presence from any part of the house so that she could use it freely. Our concept was to link small and large spaces via ambiguous boundaries so that they could be experienced either as small or large depending on how the residents used them.

To actualize this concept, we felt it would be optimal to avoid conventional categories such as “living room” and “hallway,” and instead construct a collection of areas whose ambiguous divisions would enable them to be interpreted as either places to spend time or circulation routes. We began by roughly marking off the residence with a large main roof and walls. We then used enclosures constructed from doors, windows, cabinetry, glass and wood roofs and walls, and gabions to control the transmission or obstruction of light, sound, air, movement, and lines of sight, thereby defining the living space.

These enclosures block visibility from outside but ensure visibility from inside. They are designed to provide a sense that one is underneath the main roof no matter where in the living space one is, which leads to a reassuring feeling of being within a single large, interconnected space. At the same time, because the main roof is hoisted above the large concrete walls by exposed steel columns that reveal the sky in the gaps between roof and walls, the interior has an open, unrestricted feeling.

In order to suppress the characteristics of conventional spatial categories, we made each element of the residence as abstract as possible. This emphasized the materials that compose these elements, including concrete, steel, stainless steel, wood, plywood, glass, and stone. We used these materials in their raw state as interior finishes. As a result, the abstraction of the spaces and the physical presence of the materials set each other off, creating a residence that is both subdued and deeply atmospheric.



House in Kobe North

Use:residence
Family:husband and wife
Location:Hyogo Pref., Japan
Site Area:446.13 sqmt
Building Area:171.46 sqmt
Total Floor Area:143.48 sqmt
Photographer : Katsuya. Taira (studioREM)

神戸北の平屋 | House in Kobe North


神戸の北部に位置するこの建築は、ご夫婦だけの棲み処として依頼されました。

様々な部分に空間をみつけ、 思い思いの過ごし方ができる住宅をと希望されたため、
あえて空間を箱型に区切るのではなく、 乱立するRCの壁とガラスの仕切りで視線、空気、人の動きを制御することで 空間を分節する、という形にしました。

建物を構成するものは4種類。

空間を分節するコンクリートの壁とガラス、
2本の受け梁と12本の大梁で支えられた木造の大屋根、
そしてその大屋根を壁の上で浮かすための無垢スチールの小さな柱。

単純なエレメントで空間を構成することで、 一つ一つの材の質感が露わになり、 抽象度は高くとも、質感の豊かな空間が演出できると期待しています。




神戸北の平屋

用途:専用住宅
家族構成:夫婦
場所:兵庫県
敷地面積:446.13㎡(134.95坪)
建築面積:171.46㎡(51.87坪)
延床面積:143.48㎡(43.40坪)
写真撮影:平桂弥(studioREM)





Blog | 「兵庫:神戸市北区の家」カテゴリの記事一覧

The client requested a combination of large, open spaces and small, cozier spaces for relaxing, delineated by elevation differences or niches. Because the client’s wife is disabled and uses an electric wheelchair, it was also essential to design a porous layout which enabled the residents to sense one another’s presence from any part of the house so that she could use it freely. Our concept was to link small and large spaces via ambiguous boundaries so that they could be experienced either as small or large depending on how the residents used them.

To actualize this concept, we felt it would be optimal to avoid conventional categories such as “living room” and “hallway,” and instead construct a collection of areas whose ambiguous divisions would enable them to be interpreted as either places to spend time or circulation routes. We began by roughly marking off the residence with a large main roof and walls. We then used enclosures constructed from doors, windows, cabinetry, glass and wood roofs and walls, and gabions to control the transmission or obstruction of light, sound, air, movement, and lines of sight, thereby defining the living space.

These enclosures block visibility from outside but ensure visibility from inside. They are designed to provide a sense that one is underneath the main roof no matter where in the living space one is, which leads to a reassuring feeling of being within a single large, interconnected space. At the same time, because the main roof is hoisted above the large concrete walls by exposed steel columns that reveal the sky in the gaps between roof and walls, the interior has an open, unrestricted feeling.

In order to suppress the characteristics of conventional spatial categories, we made each element of the residence as abstract as possible. This emphasized the materials that compose these elements, including concrete, steel, stainless steel, wood, plywood, glass, and stone. We used these materials in their raw state as interior finishes. As a result, the abstraction of the spaces and the physical presence of the materials set each other off, creating a residence that is both subdued and deeply atmospheric.



House in Kobe North

Use:residence
Family:husband and wife
Location:Hyogo Pref., Japan
Site Area:446.13 sqmt
Building Area:171.46 sqmt
Total Floor Area:143.48 sqmt
Photographer : Katsuya. Taira (studioREM)