松原のガレージハウス Garage House in Matsubara

・場所・・・     住宅と工場が混在する地域。角地ではあるが、景色を望むといった立地条件ではない。
・敷地の形状・・・  道路と同じ高さの平坦な角地。
・建築主・・・  ご夫婦とお子さんが3人という家族構成。
・建築主からの希望・・・ガレージハウス、音楽が練習できる部屋。またどこか遊びのある特徴的なものを求めていた。
・こちらからの提案・・・ 遊びのあるコンクリートの箱を吹抜け空間に置く提案をした。コンクリートの箱の上に乗って過ごしたり、植栽を置くなど利用。内部は防音された音楽室として利用できる。
・他ポイント・・・   吹抜けが外部的な中庭の雰囲気。
          コンクリートの箱の上は重たいものでも置ける。
           周囲の視線が気にならない。

松原のガレージハウス
用途 専用住宅
家族構成 夫婦+子供3人
場所 大阪府松原市
敷地面積 116.57m²(35.26坪)
建築面積 68.50m²(20.72坪)
延床面積 122.40m²(37.03坪)
構造 木造
階数 地上2階
竣工年 2014年
写真撮影 矢野紀行(矢野紀行写真事務所)

This site is surrounded by many small factories without much of a view, so we decided to create a view inside the house. The client wanted a playful design with an inner garage and a room to play some music. There is a big concrete box in the sunroom in the center of the house which is a soundproof room. You can also climb on top of the concrete box to put houseplants. The sunroom and concrete box create a view inside of the house.

Garage House in Matsubara
Use residence
Family a couple with three children
Location Osaka Pref.
Site Area 116.57 sqmt
Building Area 68.50 sqmt
Total Floor Area 122.40 sqmt
Structure wooden
Stories 2
Year 2014
Photographer Toshiyuki Yano (Toshiyuki Yano Photography)