光のヴォイドのある家 House with Light Void

敷地は交通量の多い道路から、ひとつ入り込んだ住宅街にあります。

眺めが良い環境ではありませんが、敷地の3辺が接道し道路を挟んで隣家が並んでいるため、廻りの視線を躱しやすい立地条件という利点がありました。


プライバシーを守ることを重視したいというクライアントの要望をもとに、大きな窓は外観上目立つところには設置せず、2階の外壁を2重壁として内側外壁に開口部を設け、光や風を取り込む建築構成としました。

内部構成は、中心と4隅にモルタル仕上げの塔状の箱が配置されています。搭状の箱上部の開口部(ヴォイド)から光が入ります。また箱同士の間の余白空間が1階のLDKとなっています。 
LDKは、4.5メートルの天井高さに、箱の塔が点在する空間となっています。LDKから見上げると開口に切り取られた空が所々視界に入ります。日差しが入り込み、壁に反射し合い下まで拡散し、落ち着いた明るさで過ごす空間となっています。

各ボックスの中には小さい部屋があります。LDKの連続感のある空間に対して、こもった感じを楽しむ小さい空間となっています。
真ん中のモルタル状の箱は、1階床レベルから梯子で上がって入り込みます。畳2帖の部屋で、ごろんと寝転がって過ごすなどする部屋です。寝転び、見上げるとガラス越しに空が眺められます。

中心の塔は床下に入り込んだり、物見台のような上に登ったり、または2階のサンルームやバルコニーで過ごしたりといった、用途の定まらない小さい場所が点在する建築です。

光のヴォイドのある家
用途 専用住宅
家族構成 夫婦+子供2人
場所 兵庫県
敷地面積 101.51m²(30.71坪)
建築面積 61.42m²(18.58坪)
延床面積 84.56m²(25.58坪)
構造 木造
階数 地上2階
竣工年 2019年
写真撮影 平桂弥(studioREM)

This residence is located in a residential neighborhood slightly removed from a busy thoroughfare. Although the setting did not offer ideal views, the lot is bound on three sides by streets with houses on the other side, making it easy to avoid unwanted visibility.

Responding to the client’s desire for privacy, we avoided locating large windows where they would be noticeable from outside and instead constructed two layers of external walls on the second story, with openings in the inner layer to let in light and breezes.

Inside, five tower-like boxes finished in cement plaster occupy the center and four corners of the structure. Light enters these towers through voids in their upper portions. The space between the towers contains the first-floor living-dining-kitchen area, which features a 4.5-meter-high ceiling. Looking up, one glimpses pieces of sky framed by the openings in the tops of the towers. Sunlight scatters off the walls, creating a living environment filled with soft light.

The towers contain small rooms that offer cozy, enclosed spaces in contrast to the interconnected living-dining-kitchen area. The central tower is entered via a ladder from the ground floor, and contains a room measuring 2 jo (about 3.6 square meters) where residents can relax and enjoy views of the sky through the glass overhead. The house includes a number of similar small spaces without predefined uses, such as a crawl space under the floor, a lookout-like area to climb to, and a sunroom and balcony on the second floor.

House with Light Void
Use residence
Family a couple with two children
Location Hyogo Pref.
Site Area 101.51 sqmt
Building Area 61.42 sqmt
Total Floor Area 84.56 sqmt
Structure wooden
Stories 2
Year 2019
Photographer Katsuya Taira (Studio REM)