生駒の家 House in Ikoma

奈良県生駒市の住宅街から、少し離れた場所に敷地はあります。 建築主は、自然が身近に感じられる雰囲気を気に入って、この敷地を購入したそうです。 敷地は東西に長く、東側には林があり、西には生駒山が見えています。 この地域の建設には、屋根や外壁に色彩規制があり、屋根は勾配のある切妻屋根とする、という規制があります。 そのような状況から、三角屋根を生かした空間デザインを考えたいと思いました。

建築主の希望としては、インドアの生活スタイルで、家の中から生駒山や林の景色が見える窓がほしい、 趣味の日本画を描いた絵が飾れる壁がほしい、とのことでした。

そこで、LDKなど家族が共用する部屋をギャラリーとし、それが東西に突き抜ける空間を提案しました。 ギャラリーは、空間を蛇行させることにより、雰囲気は場所ごとに異なり、東と西からの直射日光や反射光が 混ざり合う様子を楽しめる空間としています。

中央の空間には、玄関とキッチンがあり、東側には、リビングダイニングとサンルーム、アトリエがあります。 リビングとサンルームには、隣地からの目線を遮りながらも、林の景色を楽しめるようにしています。 玄関より西側にはセカンドリビングがあり、生駒山の景色が見ることができます。

生駒の家
用途 専用住宅
家族構成 夫婦+子供2人
場所 奈良県生駒市
敷地面積 285.04m²(86.22坪)
建築面積 96.00m²(29.04坪)
延床面積 92.40m²(27.95坪)
構造 木造
階数 地上1階
竣工年 2015年
写真撮影 矢野紀行(矢野紀行写真事務所)

出版/受賞

2020年 05月
MINI HOUSE Nemo Factory

This residence is located slightly apart from the main residential area in Ikoma, Nara prefecture. The residents purchased the property because they liked the feeling of nature close at hand. The lot is longer from east to west than from north to south, with woods on the east side; Mt. Ikoma is visible to the west. In this district, regulations stipulate the colors of exterior walls and roofs on newly built houses, and require that they have sloped gable roofs. The architects therefore sought a design that made optimal use of the required triangular roof.

The residents have a largely indoor lifestyle, and wanted windows from which to view the woods and Mt. Ikoma, as well as walls on which to display the Japanese-style paintings that they enjoy creating as a hobby.

The architects responded by proposing that the living-dining-kitchen area and other areas shared by the whole family serve as a “gallery” running all the way from east to west. Because the gallery meanders back and forth in a zigzag shape, the atmosphere varies from one section to the next, with direct and reflected light from the east and west ends blending in an interesting way.

The entryway and kitchen are located in the central space, with the living-dining room, sunroom, and studio on the east side. The living room and sunroom are designed so that neighbors cannot see in, but the residents inside are able to look out on a view of the woods. On the west side of the entryway is a second living room with a view of Mt. Ikoma.

House in Ikoma
Use residence
Family a couple with two children
Location Nara Pref.
Site Area 285.04 sqmt
Building Area 96.00 sqmt
Total Floor Area 92.40 sqmt
Structure wooden
Stories 1
Year 2015
Photographer Toshiyuki Yano (Toshiyuki Yano Photography)

Publishing / Award

May 2020
MINI HOUSE