西宮の家 House in Nishinomiya

西宮市の住宅密集地に建物はあります。

間口が狭い敷地ですが、南面に道路を挟んで神社の楠木がある敷地です。

「プライバシーがありながらも、家の中から景観を楽しみたい」という希望がありました。

そこで、家のそれぞれの場所から、前面の景色を楽しみ、都市住宅でありながらも、リラックスして家族が一緒に過ごせる家を考えました。

各部屋を異なったレベルに配置することで、各エリアの関係性を柔軟にし、縦長の敷地に建つ細長い建物でありながらも、それぞれの場所が、この敷地の景観や光を楽しめないかと考えました。
南面のリビングに大きな開口部と、リビング上部にルーフバルコニーを設けました。それぞれのフロアがずれることで、開口部からの景色が、ほかの場所からも楽しめるように、プランをしています。

また、住まい主の希望で、車やバイク、自転車など楽しむビルトインガレージも1階に設けています。週末は家族と過ごし、ときには自分ひとりで趣味を楽しむ。そんなガレージのある家にもなっています。

西宮の家
用途 専用住宅
家族構成 夫婦+子供3人
場所 兵庫県西宮市
敷地面積 94.79m²(28.67坪)
建築面積 56.85m²(17.20坪)
延床面積 102.71m²(31.07坪)
構造 木造
階数 地上2階
竣工年 2011年
写真撮影 矢野紀行(矢野紀行写真事務所)

出版/受賞

2012年 07月
ガレージのある家vol25
2012年 01月
LIXILメンバーズコンテスト2012 地域最優秀賞

Located in a dense residential neighborhood, the lot has a narrow frontage but faces onto camphor trees growing in the precincts of a shrine across the street to the south. The client requested both privacy and attractive views.

We responded with a design for an urban home that incorporates views of the camphor trees into many of the spaces and is also a relaxing place for the family to spend time together. By locating each room on a different level, we were able to create loose relationships between various areas of the house.

Staggering the floors opened up space for windows whose views are visible from multiple locations, thanks to the layout of the house. The south-facing living room features a large window and a roof balcony above, creating a sense of vertical connection both inside and out.

House in Nishinomiya
Use residence
Family a couple with three children
Location Hyogo Pref.
Site Area 94.79 sqmt
Building Area 56.85 sqmt
Total Floor Area 102.71 sqmt
Structure wooden
Stories 2
Year 2011
Photographer Toshiyuki Yano (Toshiyuki Yano Photography)

Publishing / Award

July 2012
garage house
January 2012
LIXILMENBERSCONTEST2012