学園前の店舗+住宅 Store+House in Gakuenmae

敷地は、交通量の多い道路に面した、傾斜のある変形地でした。

建築主は、店舗と住宅部分の動線を分けること、住宅としての気配感を抑え、店舗建築として見えるようにとの希望でした。

住宅街にある店舗ということで、奇抜な色彩や形態を採用するのは控えつつ、店舗の存在感を、通り過ぎる車に対して感じさせる必要もあるということが、デザインとしての検討事項でした。

スケール感を住宅街に合わせるよう、道路側は店舗、中央は階段室とホール、後方は住宅と3つのブロックに分けています。前後のエリアの仕上げを、同じにすることで、店舗が道路側からは、実際の3倍ほど大きく見えるようにしています。

エントランス兼階段室はガラスの箱としてデザインし、建物中央に配置しました。
ガラスの箱は建物内部では建物構成を見せる景観をつくりだし、外部に対しては前後を分断することで、圧迫感を抑えつつ、3つの箱が並ぶ連続感のある外観を作り出しています。

学園前の店舗+住宅
用途 店舗付き住宅
家族構成 その他
場所 奈良県奈良市
敷地面積 291.26m²(88.11坪)
建築面積 94.43m²(28.57坪)
延床面積 173.49m²(52.48坪)
構造 木造
階数 地上2階
竣工年 2019年
写真撮影 平桂弥(studioREM)

The building is located in a sloped site with unusual topography that is facing a busy street. Our mission was to make the building stand out as a store to passengers and car drivers. We also needed to make a store and residence in one building, although the client requested for us to make it less obvious as a house and highlight the store part. We proposed to design these two parts as one building, to create a presence as a store. The entry staircase in the center is designed as a glass box. From inside, the glass box creates a view by showing the building’s structure, while from outside, there are three boxes next to each other that create an exterior with a continuous feeling.

Store+House in Gakuenmae
Use shop and residence
Family the others
Location Nara Pref.
Site Area 291.26 sqmt
Building Area 94.43 sqmt
Total Floor Area 173.49 sqmt
Structure wooden
Stories 2
Year 2019
Photographer Katsuya Taira (Studio REM)